0

Ezengin Grup Editör Ekibi
13 Aralık 2022

Anadolu Yakası Çimento

Bina yapmanın temel malzemelerinden olan çimento kil ve kaker taşından yapılan ve genellikle tuğla olan ana malzemeleri bir arada tutmakla görevli yapı malzemesidir. Yapı inşaatında en çok kullanılan ve temel malzemelerden sayılan çimentonun kalitesi ve içeriği inşaatın kalitesi ve sağlamlığında çok önemli rol oynamaktadır. Su ile karıştırılarak harç getirilip kullanılırlar. Bu karıştırma işlemi son derece önemlidir. Mukavemeti bu su-çimento karışım oranı belirlemektedir. Su karışması sayesinde yapışkanlık özelliği kazanan çimento malzemerli birbirine yapıştırma görevine hazırlanmış olur. Kullanımında su kullanılmasına rağmen çimento kuruduktan sonra sertleşerek dayanıklı bir hal alır. Böylece diğer yapı malzemerli ile benzer katılığa gelerek yapının genel dayanıklılığına katkıda bulunur.

Katkılı, uçucu küllü, traşlı, yüksek fırın, porland gibi türleri vardır. Bu türler arasında beyaz çimento en çok rağbeti görmektedir. Renginden dolayı beyaz olarak isimlendirilern beyaz çimento havuz kenarlarında, sıva yapılan alanlarda, fayans döşemelerinde vb. alanlarda tercüh edilmektedir. Rengi sebebiyle estetik bir fayda sağlamanın yanında çok güçlü ve dayanıklıdır. Işığı yansıttığı için aynı zamanda aydınlatmaya da katkı sağlar. Dekoratif amaca da hizmet eden bu çimento ürünün kulanım alanı çok geniştir. Diğer çimento türü bileşenlerinde kile ilaveten kül, fırın cürufu, kireç taşı gibi malzemeler bulunan katkılı çimentodur. İçerdiği karbon oranı oldukça düşük olan bu çimento çevresel etkilere oldukça dayanıklıdır. Bu sebeple betonarme yapılarda tercih edilmektedir. Tercih edilen ve en çok bilinen çimento türlerinden biri de porland çimentodur. Gri renkte olan bu çimento genelde beton ve sıva yapımında kullanılmaktadır. Tedariğinin ve üretiminin kolay olması onu daha sık kulanılır ve tercih edilebilir çimento konumuna getirmektedir. Herkesin bildiği ve en sık rastladğımız bu tür bina yapında, beton yapımında ve sıvada kullanılır.

Pek çok türü olan çimento kullanılacak yere ve talebe göre seçilmektedir. Hangi alanda kullanılırsa kullanılsın ana yapının sağlamlığını belirleyen unsurlardan olması hasebiyle kalitesi oldukça büyük önem taşımaktadır. Bu öneminden kaynaklı olarak türlere ayrılmış durumdadır. Amaca uygun malzeme ile en mükemmel yapıları ortaya koymak mümkündür.