0

Ezengin Grup Editör Ekibi
24 Ekim 2022

KOCAELİ YANGIN YALITIM

Yangın Yalıtımı Neden ve Nasıl Yapılır

Yangın yalıtımı, binanın yangından olabildiğince az hasar almasını amaçlar. Kullanılan yalıtım sistemi yangının hem bina içinde hem de komşu binalara yayılmasını yavaşlatır. Böylece can ve mal kaybının büyük ölçüde önüne geçer. Binanın yangına karşı en önemli yöntemlerinden biri yangın yalıtımıdır. Özellikle binanın belli kısımlarının yalıtılması hayati derecede önemli olabilir. Çünkü bu kısımlar yangının yayılmasını ve büyümesi kaçınılmaz kılabilir. Hatta binanın tümden yok olmasına, hızla diğer binalara sıçramasına ve büyük mal ve can kayıplarına sebebiyet verebilir. Bu yüzden belli kısımların yangın yalıtımı yapılması kritiktir. Bu kısımlara kazan dairesi gibi özel alanlar, binayı taşıyıcı kısımlar, hava borularının ve tesisatın geçtiği hatların bulunduğu alanlar gibi yangın ulaştığında facia yaratabilecek noktaları örnek verebiliriz. Bununla beraber yangının diğer binalara sıçramasını yavaşlatmak için cephelere ve çatılara da yalıtım yapılması mühimdir.

Yangın yalıtımı, binanın proje aşamasında tasarlanmalı ve projeye dahil edilmelidir. Bu noktada hangi kısımlara yalıtım uygulanacağı ciddi bir biçimde düşünülüp dizayn edilmeli. Binada bulunan insan sayısı ve binanın kullanım amacı gibi kriterleri göz önüne alarak bir risk değerlendirilmesi yapılır. Bunun neticesinde yangın tedbirleri planlanır ve alınır. Yangın yalıtımı, duvar, zemin ve cephelere ve hatta bazı boruları yanmaz yalıtım malzemeleri kullanılır. Bu malzemeler ısının geçişini ve genleşmeyi bir hayli yavaşlatır ve yalıtımı geçip iç kısma alevlerin geçişini olabildiğince engellemeyi amaçlar. Yangının şiddetine göre bu dayanıklılık farklılık gösterebilir. Ancak her durumda yangının yayılımını geciktirir, müdahaleye ve tahliyeye mümkün oldukça vakit kazandırır. Yangın yalıtımı bazı özel malzemeler ile yukarıda bahsettiğimiz bölgelere önceden planlanarak döşenerek yapılır. Bu malzemelere, camyünü; taşyünü; perlit; alçı levhalar; vermükülit gibi materyaller örnek verilebilir. Ayrıca yangından kaçış için kullanılan kısımlara özel cam ve kapı fitilleri kullanılır. Tesisatların binanın belli kısımlarını delip bağlandığı yerlerde ise ısı aldığı takdirde genleşebilen özel mastikler kullanılır. Bu da alev ve duman yayılımını engeller.

Kocaeli Yangın Yalıtım

Kocaeli yangın yalıtım ihtiyaçlarınız için Ezengin Grup olarak bizimle iletişime geçebilirsiniz. Kocaeli yangın yalıtım ihtiyaçlarınız için tek satış alanımız değil, tüm Türkiye’den toptan satın alımlarınızda bize ulaşabilirsiniz.