0

Ezengin Grup Editör Ekibi
21 Aralık 2022

Anadolu Yakası Tuğla

Şüphesiz ki mimaride kullanılan en temel malzeme tuğladır. Yapıların temellerini atma ile başlayıp son düzenlemeye kadar neredeyse bütün yapıyı şekillendiren ve her aşamada kullanılan yegane malzemenin tuğla olduğu kesindir. Yüzyıllardır Bizans döneminden şimdiya kara temel yapı malzemesi olarak tuğla kullanılmıştır. Kırmızı killi topraktan üretilen tuğlalar binaların temelini, duvarlarını ve tavanı oluştururlar. Yapıda temel malzeme olmasının nedeni ana sınırları belirlemede kullanılmasıdır.

Tuğlalar kırmızı killi toprağın harç haline getirilmesi ve daha sonra şekillendirilmesi ile oluşturulurlar. Standart dikdörtgen kalıplara dökülen tuğla harcı kurutulduktan sonra kalıptan çıkartılır ve kullanıma hazır hale gelmiş olur. Kalıpların standart olması binaların şekillerinde istenilen tarzın yansıtılmasını mümkün hale getirir. Estetik kaygıya hizmet etmesinin yanında bu kalıplar binanın sağlamlığını da artırmaktadırlar. Bu sebeple belirli bir şekilde üretilmektedirler.

Yapının ana hatlarını belirleyen tuğlanın pek çok çeşidi vardır. Kullanım alanına göre tulada aranan özellikler değişmekte buna göre kategorilendirilmektedir. Örneğin yatay delikli tuğlalar, bir diğer isimle makine tuğlaları ağır yük taşımaya uygun olmadıkları için iç duvarlarda veya dış cephede kullanılmaktadırlar. Asmolen tuğlalar ise yalıtımı sağlamada iyi oldukları için ısı ve ses yalıtımında kullanılırlar. Bu kullanım alanlarından kaynaklı olarak asmolen tuğlalar daha hafif malzemeden yapılırlar. Taşıyıcı olan ve olmayan olarak ikiye ayrılan düşey delikli tuğlalar ise asmolen tuğlanın tersine dış duvar yapımın gibi dayanıklılığın gerekli olduğu alanlarda kullanıldığı için daha sağlam, sert ve ağır malzemeden yapılmaktadırlar. Asmolen tuğla gibi yalıtımda kullanılan diğer tuğla çeşidi de izo tuğladır. İzo tuğla da ısının muhafaza edilmesini sağlar. Bu tupla türü diğer tuğlalara göre basınca karşı daha dayanıklıdır. Bunun yanında kenetlenen yapısı olduğu için harçtan da tasaaruf edilmesini sağlar. Bir diğer tür olan baca tuğlası ise bacalardan yükselen duman ve ısının dağılmasını engelleyen yapısı ile tercih edilmektedir. Bu tuğlaların yüksek ısıya dayanıklı oldukları için bacada kullanımı son derece sağlıklıdır. Başka bir tür olan dekoratif tuğlalar ise iç dekarasyon ve peysajda kullanılmaktadır.

Görüldüğü üzere kullanım amacına ve alanına göre tuğlalar da pek çok yapı malzemesinde olduğu gibi kategorilere ayrılmaktadır. Bu ayrımı bilen ve her kategori için en kaliteli malzemeyi üreten markalarla çalışmak yapının sıhhati, kalitesi ve dayanıklılığı için büyük önem arz etmektedir.